fredag 11 maj 2007

Sieben, sieben allu lu sieben sieben eins zwei - danzen

Om knappt 12 timmar smäller det i (Hartwall) Helsinki Arena.

Semifinalen bjöd på några skrällar, Schweiz och Cypern åkte ur, däremot gick Moldavien och Georgien vidare till final. The Ark är inte ens favorit hos de svenska spelbolagen längre.

Svenskaspel tror på

1. Ukraina 4,25
2. Vitryssland 5,75
3. Serbien 6,00
4. Sverige 7,00


Brittiska Unibet har likaså Ukraina som favorit och infört en ny kategori efter torsdagens diskussioner, nämligen bästa västeuropeiska land, där man har Sverige i topp...


Kort tillbakablick på torsdagen:

Jerry har sammanfattat semifinalen på ett mycket bra sätt och samlat lite röster ur den svenska pressen, andra bloggar och om Kristian Luuks insats. Jag instämmer med Jerry att Kristian var bra i den svenska uttagningen, i går gjorde han lite galna saker för att vara cool som var dock opassande.

Anyway, för att tillföra något har jag tittat på utländska webbsidor.

Schweiziska kvällstidningen Blick kommenterar: "När inte ens en internationall stjärna som DJ Bobo klarar att gå till final är det nåt som inte stämmer." Blick påstår att veta att eurovision funderar om en tävling där de 10 bästa västeuropeiska låtar möter dem 10 bästa östeuropeiska... Var ligger Finland då? Öst eller väst? Tävlingen har urholkats, skriver Blick vidare, och tror sig veta att tävlingen kommer att boykottas 2008 av ett stort antal väst- och nordeuropeiska länder som vill ha andra tävlingsregler...

Tyskland är före kvällens final rädd för röstmaffian från öst, skriver BILD-Zeitung. Samma diskussionsämne. Annars tror man att Rogers "Frauen regieren die Welt" har chanser. Tysklands schlagerkung Ralph Siegel (som skrev bl a Nicoles vinnande bidrag "Ein bisschen Frieden") efterlyser också en öst- och en västeuropeisk tävling där de bästa möts i en final. Och av BILD får vi veta att Roger Cicero får frukost på rummet den här historiska dagen och att käker det med hans 28-åriga flickvän Kathrin: Ayurveda-te, fruktsalat och yoghurt. Spännande.

Norska Aftenposten skriver om en presskonferens som EBU höll i går och där den västeuropeiska pressen ställde tuffa frågor ang östdominansen. Björn Erichsen svarade tydligt för EBU att det här är det nya Europa. Alla vill ha med fler länder i EBU och när dem kommer ska dem helst hålla käft och sitta längst bak, säger Erichsen. Det handlar om vanliga telefonröster, men vi var också överraskad av dominansen.

En uppdelning av tävlingen i öst och väst förespråkas också av Norges låtskrivare 2007, svenskan Thomas G:son: "Om interesset för ESC i väst inte ska dö ut, och det gör det om detta blir en trend, finns det ingen annan möjlighet."

Glad blir nu alla svenska bloggläsare, eftersom Danmarks ansedda tidning Politiken ger sex skäl varför Sverige vinner i kväll... En anledning är att väst är rasande på öst efter torsdagens resultat. Därför blir alla västländer också solidariska och röstar på Sverige, kanske på Finland och Tyskland också, tror Politiken.
Danmarks Drama Queen Peter Andersen är stor fan av ESC, visade sig dock mycket besviken efter hans sorti ur tävlingen. Också han vill öst och västsemifinalen.

För två veckor sen var den svenska pressen säker på att The Ark skulle ta hem det här lätt som en plätt. Svenskarna tror alltid att deras låt är bäst och att Europa kommer att förstå det här.

I dag är man inte längre så säker. Man är fortfarande övertygad om att Melodifestivalen innehöll material som är mycket bättre än det mesta som finns i Helsingfors (vilken arrogans!), men jag antar att Aftonbladet och Expressen redan har provat på den gamla kända rubriken FEL LÅT VANN.

Inga kommentarer: