lördag 5 maj 2007

ESC-koll 11: Bosnien-Hercegovina, Spanien, Irland

"River With No Name" är finalens första nummer. Bosnien-Hercegovina är direkt kvaliferad. En klassiker. En vacker kvinna i lång dräkt. En låt av den sorten vi brukade höra när jag gick med mina föräldrar på jugoslaviska restauranger på 70-talet. Vemod, nostalgia. Vackert är det, men räcker det långt? Hoppas hon sjunger på bosniska, då får hon många poäng av Serbien, Montenegro, Kroatien, Makedonien...^

***



Precis som mitt hemland Tyskland lyckas spanjorerna knäppa de sista platserna i den här tävlingen, år för år för år, undantag fanns. Men inte det här, nej tack. Spanskt boygroup med danssteg som varje förskolebarn i Sverige kan bättre.

*



Inget land har vunnit oftare än Irland. "What's Another Year" och mycket annat man tönker på. Dervish spelar i den gamla irländska folkmusiktraditionen. "They Can't Stop The Spring" sjunger dem och det berör på något sätt, men man kan snarare tänka sig att lyssna på det på en irländsk pub tidigt på eftermiddagen, inte i den här tävlingen. Kommer inte gå långt.

***

Inga kommentarer: