söndag 25 maj 2008

Moskva 2009 - Perelli bara i final pga juryn - igen

Hörni, då var det slut. Ännu en färgsprakande show. Med trots alla hätska kommentarer underbara melodier och artister. En favoritseger och en svensk katastrof.

Jag häpnade när jag såg semifinalernas resultat strax efter midnatt.

Semifinal 1: 1. Grekland, 2. Armenien, 3. Ryssland

Semifinal 2: 1. Ukraine, 12. Sverige.

Perelli slutade 12:a och skulle inte gått till final om bara folkens röster räknats. Men ännu en gång (precis som i Melodifestivalen) fanns det en back-up jury någonstans som röstade henne förbi både Bulgarien och FYC Macedonien som hade fått fler röster. I den första semifinalen fanns inte nån som juryn smugglade in i tävlingen. Men det hade inneburit tittarras på SVT om inte svenskan varit med, Aftonbladet och Expressen skulle haft problem att fylla sina 5-6 sidor dagligen och chefen för ESC är ändå svensk, produktionsteamet delvis svenskt. Nej, inga spekulationer om fiffel, bara fakta som ni får tyda själva.

Hoppas inte Hillary Clinton lyckas med detsamma gentemot Barack Obama.

Man känner sig ju lurad ändå. Undrar vad Sanna Nielsen säger om detta när ingen mediarepresentant finns nära.

Tillbaks till tävlingen. Man hade redan sett alla bidrag och det fanns små, små förändringar.

Tyckte det var skithäftigt att underbara Marija Serifovic inledde showen med att sjunga fjolårets vinnarlåt "Molitva" a capella. Fick gåshud.

Det har mycket skrivits om att Ani Lorak var en kopia på Perelli. Nedlåtande tyckte jag, eftersom blott 3 år yngre Lorak verkade 10 år yngre pga Perellis gräsliga sminkmask. Och hon sjöng bättre. Dansade bättre. De svenska kvällstidningarna tyckte Charlotte var bättre - Europa tyckte annorlunda. Den duellen slutade med en betryggande seger för Ukraina.

230 - 47.

Sist hamnade Storbritannien. Vilken dålig låt, opassande. Luuk sa med all rätt att moderlandet av popmusiken skulle kunna skicka nån annan, nåt bra nån gång. Som Ryssland gjorde. De satsade helhjärtat med mycket pengar inblandat och hundratusentals tjejer föll för kombinationen Bilan / Plushenko.

Fortfarande tycker jag att det var inte den bästa låten.

Bästa låtarna: Serbien, Armenien, Ukraina.

Bästa shower: Ryssland, Grekland.

"Secret combination" med ursöta Kalomira är ett exempel hur en bra show kan gå hem. Modern koreografi, jättesnygg och fräsch klänning. Trots att refrängen är ganska monoton och inte konkurrerar mot tävlingens bästa.

Sen kompisröstandet. Inte ens de nordiska grannländerna tyckte att Sverige var någorlunda bra i år. En sångerska som är poppis i hemlandet - det var väl No Angels i Tyskland också utan att man där för den delen trodde så mycket på seger som svenskarna alltid gör. Malta gav Sverige 12 poäng. Landet där många svenska turister brukar finnas. Om Thailand hade varit med hade vi fått ännu en 12:a kanske.

Jag kommer att göra ett litet statistikspel efter det här. Stryka alla poäng som länder gett till länder med vilka de har gränser och tittar vem som vinner då.

Fascinerande att Ryssland inte vann sin semifinal utan bara slutar 3:a men ändå vinner finalen. Det kan ju bero på att fem föredetta Sovjetrepubliker tillkommit...

Att Estland, Lettland, Litauen röstar på Ryssland är solklart. Den ryska minoriten där är stor i Estland, ännu större i Lettland och den finns i Litauen. Och den håller ihop och röstar på moderlandet. År efter år.

Att Tyskland gav sin 12:a inte till Turkiet är i det närmaste sensationellt. Men å andra sidan finns det även många greker i Tyskland och kanske är den turkiska minoriteten i Tyskland lite mer konservativ och kan inte digga turkisk indierock?

Digga? Dissa?

Den lettiska låten dissades i uttagningen för Melodifestivalen. "Wolves Of The Sea".

Den slog Perelli med säkra 83 - 47. Och blev 12:a.

Nån annan bloggare har skrivit att Björkman och gänget måste bort om Sverige vill ha en chans.

Sant.

Sverige kan inte längre skicka schlagerstjärnor som Lena Ph, Carola, Perelli som gillas här av många till ESC. Europa tycker om nånting annat. Att The Ark inte gick hem heller inget att undra över, mycket fånigt och gaypubliken är än så länge inte i majoritet och ganska tyst i länder som Turkiet, Vitryssland och Rumänien.

Nej, förnyelse det som krävs. Att man skrattar över supercoole Björn Gustafsson när han spelar en blandning av icke-engelskunnig och berusad, men att hela Europa bara tycker vilken idiot detta var, visar att vi är ganska långt ifrån det som ibland betecknas som kontinenten.

Norge hade ett jättebra bidrag som var faktiskt den största överraskningen i finalen för mig, eftersom jag tog upp den som favorit och bäst i Norden i sista stund. Härligt, Anna.

Leta efter nya artister och låt de gamla gå på never-ending-sommarturné med svensktoppståget.

Moskva 2009 blir hur roligt som helst. En jätteshow att förvänta sig av ryssarna som längat länge. Och en lång, lång natt, för då börjar man 23.00 lokal tid.

Qele, qele. I believe.

Love didn't survive.

Bloggen http://moscow09.blogspot.com startas i samband med melodifestivalen i Sverige.

Inga kommentarer: