söndag 16 mars 2008

Fel låt vann

Det var inte svårt att hitta en rubrik för den slutgiltiga (?) kommentaren över årets mediajippo. Melodifestivalen. Som lockar lika mycket folk framför TV:n än Tre Kronor i en drömfinal mot Kanada eller Lagerbäckkillarna om de mot förmodan skulle nå EM-finalen mot Grekland.

FEL LÅT VANN.

Såklart. 2,4 miljoner röster kom in per telefon och förmodligen av Christer Björkman handplockade så kallade juryn bestämmer att den enda levande Bratz dockan åker till Belgrad. Hon transar sig till finalen, har en annan bloggare skrivit.

Att Sanna Nielsen skulle vinna folkets röst var lite oväntat. Efter alla mediala försök att påverka och manipulera till Bratzdockans fördel (hon ledde i nästan alla omröstningar?) visade svenska folket att det är inte så lätt att påverka som vi alla trodde.

Grattis svenska folket!

Ni lät er inte påverka och röstade på det ni tyckte bäst om.

Stackars svenska folket!

Trots allt fick ni inte det ni ville ha.

Nu ska vi göra en nationell samling som man väl kallar det. Lägga allt groll åt sidan och ställa oss bakom Charlotte "Bratz-Supertrans" Perrelli och vi ska visa östeuropéerna var skåpet ska stå.

Njae. Nej. Hur ska en låt vinna för Sverige som inte ens kunde vinna folkets röster hemma, undrade någon och hej tänkte jag - riktigt bra sagt.

Nähä, Sanna Nielsen har den finaste rösten och hon hade också Bobby Ljunggrens bästa låt tots att Bobby Ljunggrens "Hero" vann och Bobby Ljunggrens "Lay Your Love On Me" slutade trea.

Men hallåååååååå!

Ett regeländringsförslag: En kompositör/textare (gäller framför allt Ljunggren och G:son som är Björkmankompisar och översvämmar tävlingen med sitt material) får bara ha en enda låt med i tävlingen fr o m 2009.

De ska inte heller få tävla för Montenegro eller Schweiz eller nåt sånt. Svenska låtskrivare ska skriva låtar för Sverige. Gärna också turkar bosatta i Sverige för Sverige, men där man bor ska man skriva musik.

Hela tävlingen är ju inihelvete urvattnat. Måns Zelmerlöw blev trea i var det Rumäniens uttagning? Christer Sjögren sägs ha planer sjunga för Tyskland nästa år med "Ich mag Schweden" skriven av Vitrysslands hitmaskin Sergej Sergejrenko.

Men asså. Inget annat land, jag repeterar, INGET ANNAT LAND, älskar ESC och sin Melodifestival så som svenskarna gör. INGET.

Vitsen med Melodifestivalen är ju att bestämma över folkets musiksmak åtminstone ett halvår framöver. Ett maskineri utan like drar igång redan nu inför 2009. Jag räknar med Lena Ph istället för Bengt Zing. Carola kommer in som Carl Rola för att hon har förstått att hon ska va nån annan för att undgå hånet och hatet.

Dags för den outhärdlige Jimmy Jansson att komma tillbaks också och sen har vi säkert några stackars Idol-vinnareloser som ingen skulle komma ihåg om de inte ställde upp i det enda som funkade. Sorry, Sibel, jag älskar dig, verkligen, du är undantaget.

Lena Ph, Carl Rola, Jimmy Jansson, Idol-Micke, Idol-Laetitia. Vi behöver en i rollen grannflickan, grannkillen. Vi hade skolfröken Marie ifjol och bögdiscofalsettvillingarna Rongedal i år. Den rollen kan gå långt. Vi alla vill ha trevligare grannar. Och vi vill gärna va som Marie eller Rongedal.

Vi får se. FEL LÅT VANN. En gång till. FEL LÅT VANN.

Nu ska jag så småningom fortsätta med den kritiska granskningen av deltagarfältet. Än så länge ser "Hero" ganska bra ut även om Dustin the Turkeys "Irelande douze points" blir en tuff konkurrent. Men jag måste också lyssna på ytterligare typ 40 låtar.

Svd: "Slopa juryomröstningen".


DN: Tuff match väntar Charlotte Perrelli (och tittar framåt)

AFTONBLADET: Sannas silver är äkta guld
(instämmer!!)

EXPRESSEN: Perrelli vann - men tittarna ville ha Sanna

Inga kommentarer: