tisdag 8 april 2008

BELGIEN: Ishtar - O Julissi (25856)

Precis som Tyskland har Belgien svart-rött-guld som nationalfärger. Och precis som Tyskland har Belgien hittills bara vunnit en enda gång i ESC-sammanhang. Sandra Kim tog hem pokalen 1987 med låten "J'aime la vie". Vem gör inte det?

Årets låt heter "O julissi" vilket varken är franskt, holländskt eller tyskt alltså inget av Belgiens tre officiella språk. Gruppen Ishtar finns sedan 2003 och namnet syftar på Babyloniens namn på kärleksguden, härligt.

O julissi är inte heller ryska, hebreiska eller portugisiska utan det sjungs i ett icke existerande språk. Ett av kännetecknen för gruppen Ishtar. De har en viss förkärlek för medelåldern.

Låten framförs av sångaren Soetkin Baptist. Det är körsång ackompanjerad av enkla klassiska instrument som gitarr och kontrass och flöjt. Och det låter som om de skulle hålla på i mitt vardagsrum och inte som om de skulle snart stå inför flera hundra miloner TV-tittare som tenderar att rösta på något exotiskt. Jag tror inte på den snälla melodin 2008. Tiderna är förbi där låtar som den här hade en chans.

Inga kommentarer: